Tuesday, March 9, 2010

Adakah anda bersedia belajar bahasa Jepun...



suka pelakon Jepun tidak menjamin apa-apa ye,
suka tengok cerita Jepun pun tidak menjamin apa-apa,
jadi, sebelum anda kene kejutan Bahasa,
meh aku tunjukkan persiapan mental yang kamu kene bersedia awal-awal...

  1. Tulisan hiragana dan katakana tak ada apa sangat. korang boleh punya. CUMA, tulisan KANJI, bagi mereka yang tahu Mandarin, memang mudah juga lah, tapi bagi kita yang LANGSUNG TAK TAHU ni, memang menderita la kamu. sebab tulisan Kanji ini berdasarkan suku kata BUKAN huruf.
  2. Tatabahasa!
aku bagi contoh ye, jika kata kerja bahasa Melayu berubah mengikut kelas kata disebabkan penambahan imbuhan, bagaimana dengan Jepun pula ye..lihat perubahan kata kerja ini, masing2 maksud asasnya ialah 'fikir' tetapi berbeza dari segi penggunaan.

kata kerja BM                                                   kata kerja B.Jepun
fikir                                                                     omoimasu
berfikir                                                               omotte
memikirkan                                                        omou
difikir                                                                  omowanai
pemikir                                                               omotta
*kedua-dua bahasa ini tidak 'link makna' bersama ye, sekadar menunjukkan perubahan kata kerja sahaja

jikalau kata kerja bahasa Melayu berubah maknanya daripada kata kerja kepada kata nama dan sebagainya (berfikir(kata kerja) => pemikir(kata nama)),
manakala bahasa Jepun pula,
berubah disebabkan penggunaan pada situasi yang tertentu. Tetapi tidak berubah kelas katanya daripada kata kerja kepada yang lain.
Masih juga Kata kerja!.
contohnya torimasu (ambil)
'watashi wa shashin o torimasu' (saya sedang mengambil gambar)
'shashin o totte kudasai' (tolong ambilkan gambar)

jadi, sudah dapat bayangannya??
ini baru kata kerja, belum lagi partikel nya...
seperti yang pernah aku post sebelum ini click

kemudian,
MENGHAFAL amat PERLU,
malas hafal??
tak payah berangan la nak ambil mana2 bahasa asing pun...
apa-apa pun kalau dah minat,
bila tengok cerita Mamat Jepun yang cute tu pun,

boleh naikkan semangat nak belajar walaupun susah
hahhahaha,
jadi,  janganlah risau sangat

p/s: apa yang aku nyatakan di sini berdasarkan SETAKAT yang aku belajar sahaja,

13 Masuk GoaLLLL:

HuRuL_AiNi said...

walla....good info....thanksssss...

aku memang teringin nak blajar bahasa jepun, tapi payah bebenor, skarang tau few greeting words je...harap boleh teruskan kelas belajar bahasa jepun ni..hehehe

yoroshiku onegaishimasu :)

rossoneri said...

doo itashimashite,
ganbatte kudasai..
heheh mmg agak meraung nak blaja bahasa Jepun, tp BOLEH PUNYE!

KaCaNg87 said...

kte th ganbatte kudasai ngn arigato je bhs nippon nih..hehe

rossoneri said...

hehehe, kacang kalo suka some1 ckp cam neh kat dia .. 'anata ga suki' wawawawawa

luZ a.k.a peRmataPuTiH said...

uish...
sume cm pandai je speking japan ne...

Sanusi Din said...

bukan kacang dia tipu ko..
kalau suka cakap,

anatano totemo kidei,
aishiteru!!

haha baru betoi..
(sekolah jepon pakcik ajar camtu ar)

rossoneri said...

luz, xpandai mana pon..beginner lagi lor..

pak mertua, xbek ajar ajaran sesat kat kwn sy tau

✿ shuhada said...

haha aku tau satu ayat.

watashi wa anataga sukides (betol x?)

rossoneri said...

hehe shuhada, sangat betul.. :D

Fafa Rafa said...

nak kak ena buat kelas free.. :P

rossoneri said...

meh2 dtg sini..hahah

KaCaNg87 said...

haha..okeh3..nt kte ckp kt 'dye' cmtu..wkakaka

F U N F A B U L O S I T Y said...

dex penah beli kamus japan arituu-penink gak ea bahase japang ni-adeh-merangkak-rangkak gak kalo sorang2 belajar ;D