Wednesday, August 26, 2009

71


AMARAN: Staf, Zainon Abdul Aziz memasang memo 'sila tanggal topeng muka' sebelum masuk di hadapan pintu masuk kedai Mesra Petronas di Seksyen 13, Shah Alam. Peringatan tersebut adalah untuk langkah keselamatan kerana terdapat segelintir orang menyalahgunakan topeng muka bagi tujuan merompak dan menyamun.

actually i've been thought about it be4...lol..
but that does't mean i want to do lorrrrr...
im just imagined...
a lot of ppl wear mask..
so of course
there must be some ppl want to take advantage to do something bad..

CERPEN KU..MARILAH BACA!!!!!!

untuk assg penulisan kreatif..
kami telah disuruh untuk menulis cerpen..
DAN....
cerpen itu telah pun kusiapkan...

marilah baca cerpenku di..
http://ros-neri2.blogspot.com

SILALAH BERI KOMEN ATAU KUTUKAN ATAU APA2 JELAH...

cerpen ini bertemakan persahabatan...'ringan' dan santai untuk dibaca...


arigatoo gozaimasu...

Friday, August 21, 2009

kisah apek ..tauke kedai keutow kung fu

sebenarnye baru jeee kami tau..
rupa2nya, apek tu ada dalam kelas PB kami...

"laaaaaaaa mamat tu keeeee",ujar momo n tymo
"dia tu mcm poyo2 skit lah", sambung tymo pula
"wei sape wei", kata minah scandal y terpinga2 itu.
"tu laa org suh dtg kelas slalu xnak"


kami ni mmg dah lame perasan akan kehadiran apek ni.
mungkin kerana penampilannya y sentiasa pakai snow cap tidak kira hari panas atau sejuk.
dan juga matanya yang sepet spt org jepun itu.
sebenarnya kan, y menyebabkan mataku ini menangkap kehadiran si Apek ni,
kerana.....
muka dia mcm muke bdk sekolah aku dulu...
sebjik, tang mata dia tu...
sepet mcm org jepun..
rasanya kalo g jepun, mesti org ingat dia tu org jepun..
dan boleh dpt awek jepun punye lah..
mcm bdk skolah aku ni blaja kat jepun..
awek dia pun jepun...
cume bdk skolah aku tu pendek..
oleh itu cek kueteow ...
jgn bg dia pergi jepun okeyyy...

adakah dia adik kpd bdk skolah aku...??
hmm xmungkin...wpun mata sama..
sbb bdk skolah aku ni pandai silat...
adik dia pun pandai silat..
erkkk apek??...
hahahah...

dia dah dua hari xdtg kelas tau kuey teow...next week maybe dia present, ngeh ngeh ngeh ngeh (ketawa jahat)...

maaflah cek kueyteow(ko tau x nak taip nama ko ni cukup ssh),aku dah xada benda nk post ni..MR Kopi Sejuk suh post at least 1 post a week...jd post ni agak merapu..

Sunday, August 16, 2009

gurau senda....hidup gembira...

tawa kecil, kemesraan...
tawa meledak, kegembiraan...
tawa berdekah-dekah, keterujaan...
tawa berguling-guling, pengubat kesedihan...
tawa sinis???????...
penanda kegelapan hati...

hidup dalam tawa ini lebih elok..
daripada hidup dalam kesinisan...
namun, tidak semua faham makna tawa ini...
kerana manusia adalah abritrari...
maka,
tidak salah jika diberi senyum dahulu...
sebelum diberi tawa sinis...
kerna kita manusia, perlu memahami..
manusia adalah abritrari..
apa yang tidak disukai..
perlu diberitahu..
sebelum memberi tawa yang sinis...
tidak perlu bersikap bacul...

'now u tell me...'

FINISH ALREADY

penulisan kreatif, presentation? DONE...
fuh....
even though we only copy n paste ..
hahahahaha...
another task that given...
write a story from ur experience ..
6 pages...
hmmm wut to write about huh..
can't think now..

so lazy to do works...

the date of presentation proposal already decided..
hmmm after raya..
huhuhuhu y can't any faster...
can't raya happily lohhhh...

this week is 'bengang week'..
dunno y all my friends 'bengang'..
with their problems lah..
not bengang with me...

wut to do now..
dun't know..
dun't know wut i want..
know only the things i hate..
dun't know where to find the spirit..
probably gone away with the wind..
taken away by the rain..
but still not disappear..
just have to find a way..

Friday, August 14, 2009

REPLY POST...

post ini khas utk sape2 yang kutuk momo....ataupun mungkin akan ada org y ckp 'bukan kutuklah,tapi menyatakan pendapat'...apa2 je lah...

tak tahulah kenapa tibe2 momo dijadikan mangsa pula...
sedangkan momo tidak buat apa2 pun..
ada ke kata momo ajar org jadi paparazzi...
y snap pic bukan momo,y kenal org tu dr blkg bukan momo.
'ish', kata kite ajar dia plak kannnn...
xbaik tauu...
tapi kan xguna la bg alasan apa2 nak pertahankan diri..
sbb mereka2 ini ada 1001 atau lebih alasan...
dan mungkin skrg ni mereka sdg mencipta alasan..
atau mungkin ada org akan kata 'bukan alasan lah'..
mereka juga kata mahu jadikan momo famous di blog..
haiyaaaaa xperlu lahhh...
momo xsuka publisiti2 nih...
momo kan low profile, n sweet..
hahahahahha...

ini ada satu perumpamaan
'selagi ada air, selagi itulah alasan2 ini akan terus dicipta, penciptaannya mengalir seperti air, dan boleh dijadikan kuah...dan membeku menjadi ais kream,...dan selagi ada orang yang hirup kuah seperti miss pejai dan makan ais kream seperti ratu scandal...maka, alasan2 dan gosip2 ini akan terus tercipta...di blog'..

hahahahahhaha

Thursday, August 13, 2009

PENATLAH BACA....

esei penulisan kreatif...SIAP...esok anta...
kuiz jepun ...ESOK...okeyyyy...
kuiz sepanyol....ESOK...TAK okeyyyyyyyy....


sbb aku dah penat baca 'la cadena hotel pasier un hotel blablabla'..
jadi nak cerita skit...
tadi baca buku Teh Yik Koon..
bacalah pengalaman dia interview mak nyah ...
di tempat mak nyah ni kerja...sebagai apa..paham2 jelah..
memang best lah bila baca...
rupa-rupanya...
pengalaman dia sama macam aku..
dia pergi selama beberapa hari..
tapi tak dapat data..
last2 ada mak nyah ni kesian tengok dia..
melanguk je dah berapa hari..
mak nyah tu pun tolong dia...

JADIIIII, KIRANYAAAA, mmg percubaan pertama selalunya tak menjadi..
oleh itu, aku sudah dapat semangat untuk teruskan kerja gila aku..
tapi sebelum tu, aku buat secara professional dulu..
hohohohoho..

pengalaman dia yang kelakar..
dia saja2 tengok cara mak nyah2 ni bersosial..
cara dorg pikat pelangggan, cara bertutur...
TIBA-TIBA...
ada serbuan POLIS!!!!..
dia punyelah cuak...
sampai kaku tak boleh bergerak..haha lawak gile...
nasib dia baik,sebab polis tu tak syak apa2 kat dia..
sebab dia pakai normal,jeans n t-shirt..
sbb sblm ni pun, ada orang ingat dia mak nyah..
ada orang tu siap tanye lagi..
'how much?'..hahahah

Tuesday, August 11, 2009

kelakar lah arinih~

arini macam hari mengutuk pulak....
smua org pakat nak kutuk dalam blog....
hohohohoho...
tapi momo kan 'baik'...
momo tak kutuk dlm blog momo pun...
cume kutuk kat blog org lain je...
best,bagus utk terapi...

part 1 yang kelakar...
icecream nak kenekan orang...
tapi last2 kene kat diri sendiri balik...

part 2 yang kelakar...
hari ni, miss pejai buat pengakuan cinta secara terang-terangan...
xpernah dibuat orang...
rekod suara dlm software SA,
then without headspeaker..
openly the speaker..
play the record..
"saya sayang tutttttttttt"...
rakaman ini dimainkan dengan kuat...
bersama kehadiran MR Kopi Sejuk...
MR Kopi Sejuk hanya mampu menggelengkan kepala..
dia sentiasa tergamam..
melihat PERILAKU miss pejai..
mungkin inilah pertama kali dalam sejarahnya..
dia berjumpe student macam ni..

Monday, August 10, 2009

~kelas jepun~

blajar jepun mmg best...
their language so kawaiiiii la..
BUT...
the problem is..
their grammar la...
bayangkan....(cepatlah bayangkan)..
satu partikel ada banyak fungsi..
ok contohnya,bayangkan dalam BM..
kata 'dan' ada byk fungsi..
fungsi untuk kata hubung, utk tempat, utk kata kerja..
haaaa...bayangkan kalo BM ada macam tu..
betapa peningnya...

hari ni blajar lagi..
partikel 'ni'..
ingatkan dah habis ..
rupanya ada lagi fungsi 'ni'..
dah tak ada partikel lain ke nak cipta..
knp mesti nak guna partikel yang sama jugak..
aiyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....

kegunaan 'ni'...
1)untuk menunjukkan 'kepada' atau 'pada'
2)untuk masa
3)untuk kata kerja 'berjumpa'
4)untuk arah
5)untuk kata 'tinggal di..'
6)untuk kekerapan..


haaaaaaaaaaaa amek koooooo...hahahahahahahah AKU SANGAT BAHAGIA HARI NI..

kyo wa, taihen des. doshite?..seikatsu wa muzukashi des ga, tanoshi des...


vid from japaness band,arashi...this song also in dorama hana yori dango..domyouji san~
video

Minggu ni~

ada kuiz bahasa asing (2 kali okeeeyy)
ada kuiz psiko..
ada kuiz japan...
ada esei penulisan kreatif nak hantar
ada presentation penulisan kreatif

wahhh~bahagianya hidup~

Friday, August 7, 2009

Home..Satu Berita

aku kan mmg tiap2 minggu blk umah...
(jgn jeles)...
thennnn...
mak ku bercerita lah..
sbb aku bukak cite pasal H1N1...
rupanye...
kematian budak kat melaka yang kene H1N1 tu..
yang buah pinggang dia turut dijangkiti tu...
anak abg Man aku...(mcm sedara jauh lah)..
anak dia ada sakit buah pinggang...
cerita dia macam ni..

hari sabtu lepas...
kat kg aku, Melaka, ada kenduri kahwin..
Sedara aku kahwin..
anak dia mmg elok biasa je..
tak ada demam tak ada apa2 simptom LANGSUNG...
lepas tu...
tiba2 hari Ahad tu..anak dia mengadu sakit..
lemah badan tak larat jalan..
dia siap ckp..
'abah,xlarat jalanlah..nak dukung'...
lepas tu,bila dia masuk kereta je..
dia terus sesak nafas..
lepas tu,teruslah bawak pergi hospital ke klinik..
then, terus je kene.......

jadi..sekarang H1N1 ni makin teruk...
dgn jerebu lagi...
WALAUPUN PUSAT KESIHATAN KITA NI SENGAL...
kalo demam teruk tuh,kalo ada kwn y ada kete ke ...
pergi je klinik kat luar ke..
(mcm ada kwn aku ni,suh scandal dia bawak dia g hospital kat luar)
ye lah kan..dah la PK kite ni tak nak tambah masa..
lepas tu, siap rehat tengah hari tu bukan main lama..
dah lah ramai org..
lepas tu boleh pulakkk bila dah dtg PK..
suh kite dtg ptg pulak...sbb ramai org..
apa dia ingat kolej kite ni depan PK ke..
dah la nak kene naik bus...dgn badan lemah2 tu...
pelik lah..

kenapa PK tak nak amek doktor tambahan ke..
kenapa PK tak nak tambah masa ke...
kenapa PK tak guna sistem shift...(nyusahkan la kalo dorg rehat tgh hari)..
mcm kami y free time tgh hari tp ptg ada kelas...

Wednesday, August 5, 2009

TomMorRow

Suddenly....
AAAAAAAAAAAAaaaaaaaaaaaaaaa.....
tomorrow....
its going to be....
DARKNESS ClASS.....
AAAAAAAAAAAAaaaaaaaaaaaaaaa.....

we've to present our 'permasalahan kajian'..
already done..
but SCARED!..
urghh..
i dunno y lah..
before this im not this scared to present..
but just recently..
i lost my confidence..
not like when i was in 1st year..
huhuhuhuh...
i dunno how to gain my confidence back..
huhuhuhuhu....

My Spirit Where R U~.....

The S.Glider

28 July

i met The S.Glider..
to show my draft...
then the talked begins...
the eyes wide opened...
dunno y...
my head all blank...
those eyes....
not scary ...
but enought to disturb ur mind..
i can't answer the questions that've been asking..
feeling so useless...
then The S.Glider gave me a very good advice..
the meaning is so deep
the words that i dont think i'll forget the rest of my life...
wut's the words??..
can't tell lah...(sape suh sent our blog url to all the lects)
hahahahahahah (evil laugh)

haiyaaaa...a lotttt of things to do...
so lazy lah...
untill now still did't finish..
hohohoho..
but have to show this week..

26 July

actually i dont know wut kind of method i should use for my tesis..
then...
hmm to get the mood ...
so i did something crazy..
even my bro 'geleng kepala'

i asked him accompany me to lorong Haji Taib..
wahahahahahaha

at 3am in the morning~
then we arrived...
suddenly i get scared..hahahahha..dunno y...
so then i approached them..
n asked them if i can interview them...
they ran away...hahahaha..
suddenly i did't feel scared but weird...hahaha
they thought i JAWI...hahaha..
adei actually my mom already pesan to wear like a tomboy a bit..
but because im toooo sleepy i forgot..haiyaaa...
then i got 1 of them lah..to interview...
but its really hard to get data from him...haiyaaa...
so then ...
have to use plan B!
funny thing abt the interview was..
i asked 'apa ciri2 lelaki idaman'..
then he said 'handsome mcm tuuuuu',he pointed to my bro..
wakakkakakaka perut buncit pun handsome aaaa...

anddddd the moral issssss.... please brush up ur interview skill okeyyy

Tesis Coming

15 july,wed

ada bengkel tesis..
then we got to know who is our penyelia..
i got The S.Glider...hohoho my instict totally true..
actually i put The S.Glider's name in tesis form..
but never thought i actually got ...
The S.Glider is kind a strict,funny depends with the mood,
wut i know 1 thing for sure..
The kind of lecturer that can push me n can encourage me to do better...
but,kind a scared..
scared to let The S.Glider's down..
n takut kene marah dgn matanya y bulat...hohohoho

20 july,mon

there's a few ppl under The S.Glider..
so all of us went to meet ...
then The S.Glider arrived..
we all went in to the room..
then The S.Glider said...
'ok apa dia y kamu nak buat'...
all silent,looking to each other....
then i spoke...(no choice lah xkan nk tunggu sampai lebam)
i talked abt my tesis n my prob..
then The S.Glider adviced me wut to do n so on...
after 1 hour...
all done...
a lottttttttttttt of things to do...
i've to do draft bab 1..
which as, still now did't do it...
coz i still did't meet my informan..
got to meet him this week..
kind a doki doki...
hohoho mcm nk jumpe pakwe pun ada...
hohohoho

Saturday, August 1, 2009

LINGUISTIK~...why....

why did i chose linguistic..
actually its not my 1st choice..
i want psychology...
but then got linguistic...
still...
does't mean i did't like it...
kind a like it...

i reallyyy love phonetics n phonology..
its so fun....
others...not so much passion..
sometimes i felt like,
nothing...
untill i took japanesse as my elective..
at 1st i took french..
but it did't attract me ...
eventhough i got A-...
then i took Japanesse ...
coz i thought level 3 i can get certificate..
unfortunately,japanesse have 5 levels...
so level 4 then have certificate..
aiyaaaa xsempat nak sampai level 4..
so i thought i want to take french back..
yeah i know,xtetap pendirian kannnn...
but there's a problem..
so bcoz im so mad n upset i dropped french..
then took japanesse..hahahah..
now im level 2 japanesse...
seriously..i think..
to learn foreign language..at this old age..lol..
must have passion ...
if not..its reallyyy hard...
learning japanesse,i can apply it..
french,i dun like their songs,movies,football....none..
japanesse,i can undertand a bit when watching dorama or anime..:D

with my education as linguistic...
it can make easier for me to learn japanesse..
i can even apply phonology n even make rumus..
soooooooo FUN!..
thats y i said i love phonetic n phono...

well thats the only thing i find interest in linguistic..

to those who wants to start watching japanesse drama..
serious drama

Last Friends...

funny drana

Nodame Cantabile...

sweet drama n film

Hana Yori Dango


koizora..movie



(all pics taken from forum crunchyroll.com)

oppsss....lupe....WELCOME~


Disebabkan keterujaan untuk membuat assigment 'pencemaran bahasa',terlupa untuk say WELCOME N HELLO TO MY BLOG...hohoho..oleh itu,konon-kononnya lah 'pencemaran bahasa' itu sebagai mukadimah blog ini....