Saturday, January 30, 2010

komuter oh KOMUTER

hari ini Thaipussam kan...
semalam aku nak balik umah,
aku naik la komuter,jam 3 masa itu..
komuter ini seperti diketahui umum,
LAMBAT!...
mungkin ada masalah teknikal jadi,
lebih lambat pada hari semalam itu,
dan, org kat dalam komuter itu,
padat macam sayur dlm sandwich
yang dimampat2kan,

(http://purpleinthedark.blogspot.com/2009/05/komuter.html)

komuter pertama,
aku biarkan ia berlalu dek kepadatan sandwich itu..
komuter kedua tiba,
masih juga padat sandwich,
tapi aku tiada pilihan lain, aku kene masuk
kawanku sudah menunggu...
sudah memang padat, pakcik2 ini semua tak peduli kepadatan itu,
sumbat juga masuk..MySpace
aku dah menari2 dalam tu, kakiku siap jadi penari ballet
MySpace(terjungkit2)..
yang aku kesian kan, ada sorg budak ni kene berdiri depan pintu,
jadi bila manusia2 ni menyumbatkan diri,
mestilah budak ni terhimpit tersepit...
bapaknya nak dokong pun susah..
menangislah budak itu,MySpace
bukan dia je menangis, ada lagi baby (duduklah) menangis2..
haish, aku rasa nak pengsan je masa tu,MySpace
sepadat2 dalam keretapi diiringi dengan orkestra tangisan...
nasib baik air-cond kuat...

ini kira ok lagi,
yang sebelum2 ni aku pernah kena,
siap berhenti tengah rail tu(xtau sbb apa), lama lak tu
dengan tak ada air-con, manusia yang padat...MySpace

wahailaaaa komuter,
bila laaa nak beli keretapi baru..
takkan tak ada untung langsung kotttt sampai tak mampu beli baru..
macam mana train lrt putra boleh advance gila tapi train lain tak???..
LRT putra ikut sistem macam jepun..
kalau waktu sibuk 3 min train sampai,dan akan guna banyak train..
sekarang siap dah beli train 4 koc lagi...
kenapalah train yang lain tak boleh ikut macam LRT Putra..
kesian tau mereka2 yang nak pergi kerja, yang tak ada kereta nak balik kampung..

dan kami yang sering terpenyek dek himpitan manusia2 yang tak faham
bahasa, orang dah kata tak muat, tak muat laaaaaa...MySpace

(http://tabuans.blogspot.com/2009/11/lambang-satu-malaysia-ktm-komuter-bukan.html)

p/s:ramai sbenarnya buat blog pasal komuter ni, aku xkisah padat(dah biasa pun, paham2 je la duk kat mana),tapi aku xboleh kalau 'lambat,dan kene berdiri lama dalam train, 40-45min)..kalau lrt putra, monorail, star, ok lah lagi sebab sekejap je dalam train tu..ini perjalanan lama..bila ada perayaan atau cuti umum ke, haih, tak tahan den...

Monday, January 25, 2010

nak pergi BUTTERWORTH...TOLONG!!MySpace

susah betul jadi pelajar tahun akhir ni,MySpace
selama ni tak pernah2 nak pergi tempat field work,
tiba pulak sem terakhir ni ada field work,
dan kumpulan ku diARAH mengutip data di seberang perai,
kumpulanku memutuskan untuk pergi ke butterworth
bersama-sama dengan dua kumpulan yang lain
(tiba2 ayat jadi skema)

namun begitu (dah macam tesis),
kami semua agak risau dek kurang pengetahuan mengenai kg tersebut,
al-maklumlah tiada siapa antara kami yang ada saudara di sana,
sudahlah begitu,
kumpulan kami masing2 ada dua orang sahaja,
jadi kami kene pergi ke kampung berbeza yang agak jauh jaraknya,
kononnya boleh temankan kawan kutip data,
huh, mana ada masanya ...

jadi, jika siapa2 yang ada maklumat
mengenai kg belah dua, kg setol dan kg mengkuang titi,
silalah tinggalkan komen2 anda ye,
agak2 jika pelajar pergi ke sana,
adakah kami ini akan dilayan atau dibuat dek je..
kami mahu pergi pada 5hb feb ini

aku ni nak buat kajian pasal bahasa..
nanti aku dok rakam je lah orang2 yang berumur bercakap ni,
tapi, aku nak ambil data mengenai kata tanya sahaja..
'apa, siapa, di mana, bagaimana, bila, kenapa'..
dalam dialek kampung di butterworth itu...

bayangkan lah, kalau wartawan dok tanya2 org,
ini kite mengharapkan orang tu tanya kita..
aku siap cakap kat kawan ku ,
'silap2 kite kene berlakon pulak nak dapatkan data'...

buat2 pengsan ke, nanti mesti nenek tu tanya
'lor aiii awat ang lagu ni pengsan2 nih'
..
dah dapat satu kata tanya...

nasib baik ayahku mengamuk kejap je,
maklumlah anaknya kan comel sangat,MySpace
jadi risaulah dok merayau kg orang..
nak buat macam mana, inilah pelajar namanya,
berdoa je lah tak ada apa2 wahai ayahku (tiba2 syahdu)..

Saturday, January 23, 2010

KONSERT SATU SUARA


credit toROCKENSTEINERS(

ROCKENSTEINERS(faizal tahir official fan club)
dah buat reservation untuk beberapa tiket...
for more information u can click here ROCKENSTEINERS(

harga tiket
untuk 12 hb feb
RM 103, 153, 233, 323 & 383
untuk 13 n 14 hb
RM 80, 120, 180, 250 & 300

JADI MARILAH BERAMAI2 PERGI !!...
ada aizat n dato' siti..

p/s: aku dah beli...hohohoho...gala opening gitu..release tension lepas kutip data nanti...sbb aku tau time tu mesti aku tension gile..

my lovely supervisor...wah!

yesterday went out to meet my lovely supervisor..
to take back my chapter 2 n 3...
guess wutttttttt...
'bab 2 dan 3 awk okey, diterima. cuma betulkan sikit2 nih'


gembira nok!!..
siap terjoget2 aku..
(lepas tu kene tegur dgn En?)
'jangan joget2 nanti sama dengan 'kwn' kamu tu'.
(cek monyet la maknanya tuh)..

walaupun my lovely supervisor tak sihat,
tapi dia tetap gagahkan diri..
terharu~MySpace

MOOD=> PROMOSIKAN ORANG

lepas letak yogurt di mukaku,
dan keringkan selama hampir satu jam,
terasa segar mukaku..
wah~hahahah...MySpace

oklah, aku baik hari ini,
nak promosikan orang.

presenting, my friend, MEORMySpace....erk dia laki tau haha
he has the most beautiful voice i ever heard...
LOVE karok with him...
his voice makes our heart melting...MySpace

video
soryylah nok, video tunggang terbalik..
maklumlah kawanku ini tak suka diambil gambar,
hahahah ini sahaja video yang dapat diselamatkan..
yang lain semua susah nak ambil video..
(kalau dia tahu aku post video ni, adeiiii masak den)

ok, next person that im going to promote..
wah!..
adik faizal tahir...hahaha
(jangan marah kacang chan)..
video dia ni lawak habis (bagi aku lah)..
suara dia sedap tapi sengal gila dia nih..
habis hilang tensi aku pasal kerja bapak diang..
mehlah tengok nok-nok sekalian...
anas tahir
(click this)

seterusnya.....
aku nak promosikan lagu pulak..
SELAMAT MALAM SAYANG~
daripada siapa???..
mestilah FAIZAl TAHIRMySpace
(composed by audi mok n faizal tahir, mungkin lah haha)

Biarkan berlalu
Semua kepedihanmu
Lelapkan matamu
Biarkan mimpi membawamu
Ke mana kau mahu
Selamat malam
Tidurlah sayangku
Siang kan tiba bercahaya
Bermula baru semua untukmu

Biarkan berlabuh tirai kisah semalam
Yang indah itu ada padamu
Dengan setiap impian dan harapan
Selamat malam
Tidurlah sayangku
Siangkan tiba bercahaya
Bermula baru semua untukmu

Kan ku menjadi arjuna dalam mimpi-mimpimu
Kan ku panah tepat ke jiwamu atas nama cintaku
Pari-pari ku utus bawa kau ke sini lagi
Terhapus semua air mata dengan senyuman

Selamat malam sayang
Selamat malam kasih
Selamat malam sayang
Woooo...

Selamat malam sayang
Selamat malam kasih
Selamat malam sayang
Woooo...
Tidurlah sayangku
Siangkan tiba bercahaya
Bermula baru semua untukmu

Selamat malam
Tidurlah sayangku

pertama kali aku dengar lagu ni,
meremang bulu roma aku..MySpace
(aku pandang gak kiri kanan sbb time tu aku dgr kat bilik sorg2)
yang pasti best sangat...
tak sabar nak tunggu album dia keluar..
sebab aku tahu, mesti best!

Tuesday, January 19, 2010

si COMEL dah tak takut


lagi sekali kisah anak buahku, hazimah...(dia baru potong rambut)

mula2 memang dia menangis di tadika..
nak tahu kenapa dia menangis?..
sebab, that teacher speaks full in english lah..
jadi dia tak faham...
jadi dia menangislah..MySpace
hahahhahahhaha, aku rasa sangat lawak..
sebab hazimah ni sangatlah gangster..
kakak dia pun tak menangis masa mula2 masuk tadika..
tadika itu adalah tadika yang sama dengan kakaknya..

tapi hazimah ini tak akan selama2nya menangis..
sebab apa?..
teacher dia ni, pergilah suruh dia main gelongsor
(dah tengok muridnya menangis kan)...
dengan suka ria dan rela hatinya,
hazimah ni mainlah gelongsor...
selepas itu, dia dah tak peduli apa...
faham ke tak faham ke teacher tu cakap..
dia main hentamm je membebel..
asalkan dia dapat bercakap jadi dia tak menangis..
siap mengadu kat cikgu kwn dia suka gado..
sabooooo je lah...

video

Saturday, January 16, 2010

faizal tahir oh faizal tahir

video

sudah berapa ratus kali aku asyik tengok video ini..
dia sangat handsome, charming and cool~~...MySpace
walaupun bertongkat....
ahhhhhhhhhhhhhhhMySpace

Tuesday, January 12, 2010

si COMEL masuk TADIKA




hohoho anak buahku yang 2nd,
hazimah sudah masuk tadika..
umurnya sekarang hampir 4 tahun...
tapi mula2 dia merajuk sebab dia nak satu sekolah dengan kakaknya,
athira yang sudah masuk darjah 2

si cantik yang cengeng..hahaha


jangan dia jadi ketua gangster sudah laaa..
sbb dia sangat ganas, nakal n non-stop talker...
dia buli kakak dia okey...


MySpace mmmuahhhhhhh mereka berdua
MySpace

p/s:atarashi kotoba
anata ga suki des (i love u)

Sunday, January 10, 2010

kajian lapanganku

oklah, mungkin ramai yang hendak tahu..
pengalamanku menemubual Mak Nyah (istilah ini adalah formal jika dilihat berdasarkan kajian Teh Yik Koon)..

29/11,jam 2 petang,
aku dan rakanku hanya dapat menemubual sebentar,
kerana mereka ada kempen AIDS di Bukit bintang,
meski pun sekejap,
tetapi berguna...
terus-terang aku kata,
aku memang takut apatah lagi aku bukan jenis yang tenang,
tak pernah temu bual orang,
tapi disebabkan mereka ini (staf Pink triangle foundation),
sangat peramah dan baik..
agak hilang juga gugupku...
dan, aku asyik gelak je..
(ye, memang tak profesional haha)

yang bagusnya, mereka tahu tugas aku..
dan mereka tahu apa itu 'slanga'...
malah, mereka sangat berbangga
kerana mereka dari kalangan kelompok yang banyak mencipta perkataan baru,
ya, itu kenyataan...
disebabkan itu, kerjaku agak mudah...

kali kedua pergi, pada minggu yang berikutnya,
pada waktu yang sama...
yang bagusnya tentang mereka,
yang duduk bersamaku hanyalah dua tiga orang,
walaupun ada ramai di situ tetapi mereka ada kerja masing2..
dan mereka tak duduk diam..
asyik ulang-alik...
ketika mereka ulang-alik itu,
mereka sempat memberi perkataan baru kepada aku...
'dik, tahu tak num kurinam tu apa'..
'tak tahulah, apa itu'...
'itu adalah......' (korang nak tahu ke)..
ada banyak lagi, seperti kendu,kamben, bopeng..(korg nk tahu ke maksudnya)...
hohohoooo...

pernah ada seorang pensyarah bertanya padaku
'slanga ialah variasi bahasa yang dituturkan oleh sekumpulan kecil masyarakat dan hanya difahami oleh mereka. penggunaan bahasa slanga ini adalah untuk membezakan kumpulan mereka daripada kumpulan yang lain. tapi kalau bahasa slanga ini dah tersebar ke kelompok yang lain, adakah dipanggil slanga'...

jawapannya...
pernah dengar tak ARGOT...
mula2 penggunaan variasi bahasa yang digunakan HANYA di dalam kumpulan mereka,
dipanggil ARGOT,
tetapi apabila bahasa ini sudah tersebar pada kumpulan yang lain, maka dipanggil SLANGA...jadi SLANGA tetap dipanggil slanga meskipun satu dunia dah tahu..
kerana dengan menggunakan perkataan2 tertentu dari golongan tertentu,
kite akan tahu, perkataan tersebut berasal dari golongan/kumpulan mana...
contohnya, semua pelajar satu malaysia ni akan tahu makna 'budak skema'..
(kalo korg xtahu, mungkin korang zaman lain haha)

ok, berbalik pada kajian lapanganku...
kawanku pernah bertanya mengenai 'adakah mereka menyesal' dan soal keagamaan mereka..
berdasarkan seorang daripada respondenku bercerita mengenai dirinya..
bagi dirinya(dan turut dipersetujui yang lain yang ada disitu)..
bagi mereka, itu adalah diri mereka...
setiap orang ada melakukan kesilapan..
cuma kesilapan yang dilakukan oleh setiap insan berlainan...
maka, kite tak ada hak untuk memberi hukuman pada mereka,
kerana semuanya bergantung pada YANG MAHA ESA...
sebab orang agama lain juga boleh masuk syurga disebabkan memberi penghormatan pada orang Islam yang berpuasa...(maaf,lupa ini kisah yang mana, tapi pernah ustazku bercerita mengenai kisah ini)
kata-kata ini merupakan kesimpulan saya, mengenai prinsip/pandangan mereka..

tapi yang PENTING sekali...
janganlah tunjuk muka jijik atau sisihkan mereka..
mereka manusia juga...
seriously, if someone asked me to do a research about Pengkid, i will do it..
and actually, that was my first thought..i did't do it, only because i did not certain whether they have slang or not, coz it's hard to find them in group...
jadi jika anda berani LAKUKANLAH KAJIAN KE ATAS MEREKA..
sangat menarik sebab mereka kurang diberi pendedahan dari segi bahasa.

oh ye kepada penerbit2 filem..
jika hendak lakukan filem mengenai Mak Nyah,
sila kaji bahasa SLANGA mereka sebelum membuat SKRIP..
sebab mereka marah kerana kebanyakan filem menggunakan bahasa mereka yang salah..
contohnya, mereka tak menggunakan 'tak kuasa Nyah'..

p/s:disebabkan terlupa nak ambil gambar bersama mereka, jadi aku letak gambar model Thailand yang juga Transsexual (Mak Nyah)

Rossoneri VS The Old Lady

siapakah yang akan merebut tangga yang ke-2??...
(nantikan pagi esok 3 pagi di channel 816)

jeng jeng jeng!!!!!...

kedua2 kelab ini hanya berbeza satu mata
dengan ac Milan di tangga ke-2..
yang pasti,
aku inginkan AC Milan menang...
tapi aku tak kisah seandainya Juve menang...
asalkan ada yang menang...
sebab yang penting sekali...
AKU TAK NAK INTER NO 1...

vs

aku letak yang hot je...hahaha...alahai lama siot aku tak tengok bola...
match ni pun aku tak dapat tengok..
tapi, aku dah biasa ah....
mula2 dok bangi ni, memang tak tahan jugak lah..
rasa nak nangis...
sampaikan sejak aku dok bangi,
aku tak pernah langsung cite pasal bola..
melainkan cite dengan abg aku(msg)..

bulan dua nanti champ league dah bermula..
ac Milan vs Man UTd...hohoho musuh lama ...
aku rasa mmg aku sanggup blk umah nih..hahaha

apa-apa pun match pagi nanti..harap-harap..
MR Leonardo, katte kudasai (please win)

Last five in Serie A: Juventus (L W L L W) Milan (W W W L W)
Juventus (probable): Manninger; Grygera, Cannavaro, Chiellini, Grosso; Salihamidzic, Felipe Melo, Poulsen, Marchisio; Diego, Amauri

Milan (probable): Dida; Abate, Nesta, Thiago Silva, Antonini; Gattuso, Ambrosini, Pirlo; Beckham, Borriello, Ronaldinho
(source: football-italia.net)

p/s:kejap2, gila lah roma no 4 skrg...bila masa pulak roma ni kejar dari belakang, beza satu mata je dr juve...pergh

Saturday, January 9, 2010

PUISI....sudahkah anda cari???

semester ini antara subjek yang kami ambil...
STILISTIK...
ingat, bukan STATISTIK...!
tetapi, STILISTIK...

apa itu STILISTIK..
ambil sebuah puisi,
kemudian kita analisis dari segi nahunya,
seterusnya barula menginterpretasikan maknanya...
SASTERA + LINGUISTIk...

itulah STILISTIK yang diajar oleh Dr Fizz Fairus(bkn nama sebenar) kami..
kelas yang paling semangat kami datang untuk sem ini...

p/s: atarashi kotoba
kusuri = ubat

kali yang ke-4

semalam jumpa lagi dengan U KNOW WHO...
aku dengan berbunga hatinya menyerahkan BAB 2..
oooo yeah...
kemudian DIA berkata,

'bab 3 belum hantar kan.awak dah pergi ambil data takkan tak tahu kan. sila serahkan kepada saya secepat mungkin'

aku rasa masa tu,
macam orang yang baru kehilangan perasaan...
pernah baca 'breaking dawn' tak??
ala ada yang vampire jahat tu,
kuasa dia menghilangkan perasaan orang...
ha, macam tu la aku rasa....

sudah la begitu,
semalam jua,
kelas Jepun itu sangat sejuk,
otak sudah beku,
hidung bersama2 mukus turut beku,

p/s: atarashi kotoba
kaze = selsema/angin