Thursday, December 31, 2009

Nak JugaK la CitE

hohoo fara cite pasal new year,
kite pun nak cite loh,
hmm sbenarnya aku xpasan pun dah nak new year,
kalo bkn smua org dok cite,
mmg aku xingt,
yang aku ingat,cuti aku nak balik umah,
orang lain dok sibuk azam dan azam,
aku dok sibuk tengok cite jepun jepun,
dok pikir kemalasan nak buat kerja,
tu je aku pikir,
takku sedar masa pantas berlalu,

itulah, bila kita nak dia perlahan,
dia cepat....


untuk tahun yang akan datang ni,
pastinya banyak perkara berlaku akan berlaku,
apatah lagi aku akan bakal menghabiskan,
kisah penderitaan seorang pelajar,
wah!
baru pelajar je pun,
nanti bermulalah kisah hidupku yang baru pula,
sama ada sebagai seorang pekerja atau penganggur,

azam tahun baru??
aku tak penah ada...
azam aku datang bila dia nak datang,
tak ada new year2 baru nak ada azam...

Sunday, December 27, 2009

kisah Si Hodoh

aku mmg xsuke dgn Si Hodoh..
sbb dia kuat gado...
xsesuai dengan kucing2ku..
tapi dia ni gaya mcm Mat Romeo..
konon2 dia gangster ala2 Jack The Sparrow ..
sudah la begitu,
kucing2ku ini begitu suka dengan dia ni..
mula2 aku perasan si Kiki ni,
Si Hodoh ni mau berasmaradana dengan Kiki,
tapi aku halau..hohoho..
lepas tu Kiki ni ikut si Hodoh ni..
Si Keding pun nampak suka dengan Si Hodoh ni,
(seb bek oren jantan),
tapi si Puteh xsuke,
sebab SI Hodoh ni mula2 ngorat Puteh,
lepas tu Puteh pukul kepala dia,
...

mentang2 kucingku begitu suka dengan dia,
dia pikir dia boleh jadi menantulah,
aku semestinya menghalau dia,
lepas tu Kiki mcm merajuk sebab aku halau dia,
kemudian, dia pun ikut sekali..
huh ada aku kisah...
aku tetap halau dia..

hari ini,
kusangkakan hati Si Puteh begitu mampat dan beku,
tapi rupanya telah dicairkan oleh SI HODOH itu!
dia dengan tidak bersalahnya berasmaradana dengan SI HODOH itu,
di tepi jalan raya okeyyyyy,
dek geram aku pun memancutkan air paip ke mereka (ttp xkena),
kusangkakan tiada org, rupanya jiran depanku melihat..
(aku rasa aku dgr dia jerit 'hehhhhhh')
hahahah mcm org gila sudah..
aku fikir mau baling je benda dekat mereka itu,
tapi sbb nanti jiran depan itu mungkin akan pikir aku gila,
(mengacau kucing tgh berasmaradana)...

OMG,
aku tidak mahu kucingku bunting okeyyyyy,
siapa yang mahu jaga,
ibu2 mengandung ini perlu perhatian lebih,
kalau anak mereka hilang ka kene makan ka,
ya ampun,
gerenti punyalah mengiaunya tak ingat dunia..
(aku sudah b'pengalaman jaga ibu2 kucing ni ok, sedih ok)

p/s:nantiku upload pic kucing2 ku..

hmm kejap je

semangatku masih lagi tiada..
tak tahulah bila nak ADA
realiti sudah pun bermula seperti biasa...
setelah puas berjoli..
terasa takut pula nak jejak kaki di Realiti,
entahlah

semalam..seharian.. melalak n melantak - all 4 fara

hoohoooooo...

dsbbkan bdk kecik nk pindah ke bangi(wpun gaya dia mcm pindah ke paris),
jadi kami pun buat konon2 celebrate perpisahan la..
mule2 melantak di oldtown,


pastu barulah aku, farah aka bdk kecik, cek eza, nuek,
pergi menonton wayang bersama...
iaitu cite princess n frog..
boley leeee...
dan hahah kan aku sudah bilang,
aku tidak mahu menonton wyg di sblh nuek,
jadi aku n cek eza cpt2 melarikan diri dr dia.
jadi nuek duk tepi skali bsama dgn fara,
wawawawaw
muke dia sgt bengang,
dan terus jd baik duk sbelah fara..haha



lepas tu,mcm biasa..
teman nuek shopping..
biasalah org exec ni keje shoppinggg je...
dia beli kasut n baju,tu pun ada ati nk carik sluar
(wpun sblm tu dia ckp xnak beli sluar)..


(pening pale ramai org)


lepas tu ktorg g karok..

(org disebalik kamera ini adalah AFIQ,dsbbkan dia artis y hot,jd gambarnya tak boleh dipaparkan melainkan dibayar)

(fara, steady ok..haha)


tapi sbelum tu,
fara kene gastrik sbb dia xley kene sjuk..
so, lepas ni kalo tonton wayang,
perut dia tu kene sapu minyak,then smbur perfume..haha
pastu g la karok dgn pakdin muke mencuke
sbb lama tunggu..wawaw..


lepas karok2, dgn pakdin y gile karok..
y xtahannye keje dia asyik tekan button STOP je..
betul2 membuat penjimatan masa..
pastu marah2 pulak kalo lambt pilih lagu...
hahhahahaha

klakarlah pakdin..
then dgn nuek y MONGOK tu, eeee dia tu kalah nono tau..
dah la mulut xreti dok diam,
tgn tu pun sama,
suke jerit2 cam tarzan..
my ears very sensitive okeyyyyy..

plus dgn cek eza y kecoh, ya ampunnnn..
dia buli pakdin, pakdin tu meronta mcm org kene tuttttttttttt
hahahahhahaha



lepas karok2 (lol bape kali aku habak)

(ktorg dlm toilet,sj lmbt2 kasi dorg tunggu,wawawa,ktorg tipu ktorg sesat haha)

ktorg g MELANTAK againnn...
kat izzati ...

wpun mknan xdela bape sdp..hentam je lah..
then balikkkkkkkkkk

Sunday, November 29, 2009

sudah pergi.....

telah pun pergi ke tempat kajian..
malangnya, mereka ada acara kempen AIDS..
jadi, mereka ada persembahan....
dan tak dapat nak interview lama2...
(org yang arrange tu lupe nak bgtau aku ada event dan mereka terlibat)

so, next week pergi balik..
dan mereka sangatttt sporting n nice...
tadi sempat pergi kat tempat kempen tu kat Sg wang..
aku tau ada event hari ini,
tapi tak tau pula dorg terlibat sekali..
ingatkan itu bahagian program yang lain..
hmmm, xapalah pergi je lah next week..
tapi dapat gaklah data skit...

Thursday, November 12, 2009

selamat pulang semuaaa

eheee exam dah abes..
jadi semua orang mau balik kampung...
eheeeee ku sudah pun ada di rumah...
suke suke suke sukeeeee...

rasa macam tak caya je exam dah abes..
mungkin sebab penat...
jadi tak rasa macam lega atau nak enjoy..
cuma rasa tak caya je dah abes...

dah la malam tadi tido kul 1 lebih..
lepas tu terjaga every 1 hour..
sekarang ni rasa penat sgt..
tapi xboleh tido..

huhuhuhuhuhu....

ok lah..kepada yang balik kg itu..
pesan kat driver bas suh dia bawak elok2...
hati2 ye...
ciaoooooooo...jgn lupe tesis tu buat.. haha

Thursday, November 5, 2009

abes sudah~

exam linguistik dan komputer telah pun habis..
selesai jugalah pemarkahan untuk blog ni kan..
hohoho..
tapi...
blog ini akan jua diteruskan..(harap rakan2 lain juga sama)
sebab blog ini kan untuk perjalanan tesis kami..
jadi segala perkembangan tesis ini akan dikhabarkan ..
hohohoho..
tiba2 ayat jadi skema...

anyway, thank u very much to our beloved n charming MR AJ...hohoh
for all the lessons that've been taught..
you are very sporting and WE ALL proud to be your student...

ohohohoho ayat bodek skit...

ima korekara hontoni arigatoo gozaimashita, AJ sensei...
mata kondo..
ja, sayonara...

Monday, October 19, 2009

LAST DAY~




pada hari terakhir semester ini sblm final exam, kami bersuka ria makan dan bergambar di hari jamuan raya PPBL...sangat best..apatah lagi masa tu aku baru lepas exam listening, xmakan tgh hari lagi...mmg banyk giler makan...wpun xdpt makan sushi.. xapa, kerana setelah aku blk umah, aku balon makan sushi..



lepas tu, sambung balik presentation yang masih berbaki itu..
dek tak sanggup melihat kekejaman En Miss,
aku melantak lagi dlm bilik mesyuarat tu,
sambil melantak sambil bergambar...
hohohohoho..
tima kasih pada cek kueyteow kerna bawak makanan msk bilik..
wakkakakak...
kenyang sungguh...

Thursday, October 15, 2009

minggu yang memenatkan

rasa macam nak pengsan je...
penat gile..
hari selasa ada oral,
then presentation proposal,
hari ini pulak ada listening jepun,
dengan cerpennya yang belum siap...
dalam masa beberapa jam sahaja cerpen berjaya kusiapkan
sebaik sahaja selesai pembentangan...

hmm berkenaan pada hari yang paling ditakuti oleh pelajar tahun 3 linguistik,
masa aku kena bentang tu..
aku tak tahulah nak cerita macam mana...
sebab rasa penat je nak cerita masa kejadian tu...
aku pun memulakan memberi penerangan,
dengan suara ku yang ku SAJA lunakkan,
hahahah,
semata-mata untuk menyembunyikan rasa gementar itu,
kemudian, bermulalah sesi pertanyaan
yang amat dan begitu sekali sangat MEMENATKAN
mula-mula tu bersemangatlah nak jawab,
walaupun dengan suara yang agak menggelabah,
tapi lama-lama tu penat laaaaaaaaaa,
aku pun 'ye ye ye'...
dah malas nak fikir..
walaupun sekadar beberapa minit itu sahaja...

exam listening japan...
ini pun tak tahulah...
ada satu huruf tu aku boleh 'tergelap' seketika,
boleh pulak aku lupe macam mana nak tulis huruf tu...
tak suka listening, lebih rela oral..

next week hari selasa jangan lupe ye kawan-kawan...
pukul 10 pagi(terima kasih kerana melewatkan masa),
ada kelas Mr AJ...
tapi saya pulang dulu lah ke rumah...
nanti hari selasa saya datang yeee....
hohohoho jgn jeles...

Tuesday, October 13, 2009

oral jepun = DONE

dek ketakutan yang amat sangat kerana pembentangan proposal,
perasaan tuk oral jepun memang tak ada perasaan,
semuanya sudah berpindah ke pembentangan,
masuk2 bilik sensei pun tak ada perasaan,
jawab je lah..
cume grammar tunggang terbalik lah...
tp faham lah apa yang sensei tu tanya..

antara soalannya yang kelakar..
sensei:'apa yang awak bagus?'
aku :'memasak'
sensei:'masakan yang macam mana awak pandai'
aku :'nasi goreng'

Thursday, October 8, 2009

PENAT

kelas habis pukul 2,
kemudian bungkus makanan,
lepas itu konon2 nak ambil slip,
sekali slip kene ambil di bahagian akademik,
setelah pergi ke counselori n naik tangga (sbb mula2 xtau lif kat mana),
dgn penatnye kene turun bawah balik,
kemudian naik atas balik tp naik lif sbb dah tau kat mana,
setelah ambil slip itu, selepas beri resit KENE DENDA...
ku pun pulang lah tunggu bas...
lepas tu nk pergi ke bilik pon kene naik tangga,
kemudian didapati TIADA AIR..

perasaan ketika itu hendak membelasah SEMUA kakitgn KKM..
SUDAHLAH KENE BAYAR BIL AIR TAPI AIR TAK ADA PULAK..
NAK DUIT JE TAHU..

huh...perasaan marah itu membuak2 dek kepenatan..
ditambah lagi dengan mukus y berlebihan menyebabkan hidungku tersebut..
yarksss!

pagi tadi ada diskusi bersama dgn senior2..
so dorg bg tips..
seriously im feeling excited to present..
n no more nervous feeling..
walaupun k.hasmidah ckp tesis ku itu akan ada byk persoalan dr lect..
itu sudha ku sedia maklum..
apatah lagi bapak Ms Pejai ada..lagilah kan..
ku sudah tidak peduli lagi..
apa nak jadi, jadilah..
aku dah carik segala maklumat y aku mampu..
dan aku dah penatttt...


nasib baik oral jepun hari selasa...
FUH~..

Wednesday, September 30, 2009

Syukur...

alhamdulillah, akhirnya dapat sudah permintaanku ditunaikan..
terlerai sedikit rasa tekanan...(skit je)..
padal 29 NOV telah ditetapkan..
iaitu tarikh untukku menjalankan interview..
hohoho...
wish me luck..

mintak2 dapatla kumpul data...amin..

Wednesday, September 16, 2009

rasa macam bola beracun

tau x main bola beracun...
kite duduk buat bulatan...
pastu amek benda xkisahlah bola ke, buku ke..
pastu lagu dimainkan...
pastu main pass2 kat orang sebelah n seterus2nya..
sampailah lagu tu dihentikan (org lain y hentikanlah xkan hantu kot)...

skrg ni aku terasa macam 'benda y dipass2 itu'...
xtaulah nak kate bengang ke x..
rasa macam xbengang...
tapi tertanya2 je..
mengapa diriku ini diperlaku begitu..

jumpe lagi dgn U KNOW WHO

semalam jumpe amek kerjaku..
huhuhu...
xada banyak silap..
cume lupe letak Biblio n isi kandungan..
hoho..
aiyaaa xtau la plak...

n selamat hari raya lah...

Thursday, September 10, 2009

shashin o torimas...

kyou wa watashitashi fssk de shashin o torimas...

tanoshi des. demo, yonn nin ga imasen. soushite atsui des.

anata wa wakarimas ka?...hehehe..

JOM MAIN TAG2 HOHOHOH

sbb aku tgh penat nih..aku pon buatlah benda nih..

1. Nama timangan..
momo...hohoho...sbbnye..pk sndiri

2. Anda seOrang yG..
kwn aku kate aku suke membebel wpun aku rasa xpun..kwn aku kate aku gila,tp aku rasa xpon..kwn aku kate aku lagi muke xmalu tp aku rasa xpon...sbbnye aku rasa dialah y lg kuat membebel,gila n xmalu..hahah..

3. Insan teristimewa
mamaku,adikku,kakakku sng cite familyku(tmsk bubu,cici,junior,kiki,putih)...Dan juga MY PRENS!!!

4. Lagu kesukaan..
skrg tgh mood Taylor Swift..ni smua kacang punye pasal...hahahah


5. Makanan kesukaan
coklatttttt...n anything dat my mom n sis masak..(esp my sis cookies hoho)

6. Sikap Yg membuat anda stress
berlagak nak mampus...sanggup menipu sbb laki..

7. warna kegemaran
hijau..tp sejak akhir2 ni asyik TERpakai pink je..aishh,wpun xminat pink pon

8. ape yang ada dalam beg
hp,duit,lip balm,lipstik,bedak,hand sanitizer(sbb H1N1 kan jd tpaksalah esp tgh batuk ni)..

9. bila kali teraKhir menangis
entah..

10. Tag utk rakan..
BAdak PurPle, AisKrim, KueyTeow, Puteri Scandal, Cek LANgit, TYmo, PejAI, ..KORG XBUAT NI SIAP...hahahah..

Friday, September 4, 2009

Semalam

hohooo...

semalam pergilah jumpe dgn U KNOW WHO..(haha)
sbb ada masalah skit nak tanye dgn dia..
pastu setelah puas jumpe n bincang...
kira2 15 min mcm tu...
maka selesai lah..
xtau kenapa stiap kali lepas jumpe U KNOW WHO ...
mesti kepala terus blur...
rasa macam..
ada kepul2 awan yang berarak atas kepala ni..
lepas tu rasa macam awan tu nak mendung...
dan sedang memberatkan diri dengan wap2 air ...
yang bakal hendak diturunkan hujan..
haaaa itu lah y aku rasa...

yang pasti U KNOW WHO baikkk sangat...
aku cakap nak jumpe lepas kelas jepunku...
tapi dia ada hal pula waktu tu...
pastu aku pun buatlah muke cute cat..

pastu dia cakap..
'xpalah,saya tangguhkan hal tu..nanti jumpe saya lepas awk habis kelas..'..
aisey..
time tu rasa terharu gile ahh...
dah la kite ni sengal2 alam wat kerja..
tapi dia begitu baik sekali...
huhuh...

Tuesday, September 1, 2009

TODAY~HOHO

finished peta kosa ilmu...sent
finished draft bab 1...not sent yet(tmrow je lah)...printer la ni buat hal

pukul 2 ada lab komputer..
macam biasa, kelas itu kelas y plg fun...
gelak aje memanjang...
kemudian...tiba2..
momo telah DIARAHKAN kene stay till all students finish..
haihhhhhh...(baru nk blk cpt)....
momo pun tunggulah mrk ini..
y buat kerja tu momo xkisah...
tapi makhluk2 y dah siap kerja nih...
sementara tunggu y belum siap lagi ni..
makhluk2 ni pun buatlah konsert...
xtahulah lagu apa dorg ni nyanyi..
tp ada version rap n dangdut..
momo pun redha n sabar je lah...
menjadi penonton part-time..
bersama dgn momo y menjadi mangsa kene dengar..
ada lah lagi 3 org nih...
y belum siap kerja tu lah y kesian..
nk buat kerja pun xtenteram..

tp xapalah..
wpun sore makhluk2 ni xsedap...
tp fun juga lah dgr...haha..

also check out these blogs
~Hang Tuah~
~cerpen~

Wednesday, August 26, 2009

71


AMARAN: Staf, Zainon Abdul Aziz memasang memo 'sila tanggal topeng muka' sebelum masuk di hadapan pintu masuk kedai Mesra Petronas di Seksyen 13, Shah Alam. Peringatan tersebut adalah untuk langkah keselamatan kerana terdapat segelintir orang menyalahgunakan topeng muka bagi tujuan merompak dan menyamun.

actually i've been thought about it be4...lol..
but that does't mean i want to do lorrrrr...
im just imagined...
a lot of ppl wear mask..
so of course
there must be some ppl want to take advantage to do something bad..

CERPEN KU..MARILAH BACA!!!!!!

untuk assg penulisan kreatif..
kami telah disuruh untuk menulis cerpen..
DAN....
cerpen itu telah pun kusiapkan...

marilah baca cerpenku di..
http://ros-neri2.blogspot.com

SILALAH BERI KOMEN ATAU KUTUKAN ATAU APA2 JELAH...

cerpen ini bertemakan persahabatan...'ringan' dan santai untuk dibaca...


arigatoo gozaimasu...

Friday, August 21, 2009

kisah apek ..tauke kedai keutow kung fu

sebenarnye baru jeee kami tau..
rupa2nya, apek tu ada dalam kelas PB kami...

"laaaaaaaa mamat tu keeeee",ujar momo n tymo
"dia tu mcm poyo2 skit lah", sambung tymo pula
"wei sape wei", kata minah scandal y terpinga2 itu.
"tu laa org suh dtg kelas slalu xnak"


kami ni mmg dah lame perasan akan kehadiran apek ni.
mungkin kerana penampilannya y sentiasa pakai snow cap tidak kira hari panas atau sejuk.
dan juga matanya yang sepet spt org jepun itu.
sebenarnya kan, y menyebabkan mataku ini menangkap kehadiran si Apek ni,
kerana.....
muka dia mcm muke bdk sekolah aku dulu...
sebjik, tang mata dia tu...
sepet mcm org jepun..
rasanya kalo g jepun, mesti org ingat dia tu org jepun..
dan boleh dpt awek jepun punye lah..
mcm bdk skolah aku ni blaja kat jepun..
awek dia pun jepun...
cume bdk skolah aku tu pendek..
oleh itu cek kueteow ...
jgn bg dia pergi jepun okeyyy...

adakah dia adik kpd bdk skolah aku...??
hmm xmungkin...wpun mata sama..
sbb bdk skolah aku ni pandai silat...
adik dia pun pandai silat..
erkkk apek??...
hahahah...

dia dah dua hari xdtg kelas tau kuey teow...next week maybe dia present, ngeh ngeh ngeh ngeh (ketawa jahat)...

maaflah cek kueyteow(ko tau x nak taip nama ko ni cukup ssh),aku dah xada benda nk post ni..MR Kopi Sejuk suh post at least 1 post a week...jd post ni agak merapu..

Sunday, August 16, 2009

gurau senda....hidup gembira...

tawa kecil, kemesraan...
tawa meledak, kegembiraan...
tawa berdekah-dekah, keterujaan...
tawa berguling-guling, pengubat kesedihan...
tawa sinis???????...
penanda kegelapan hati...

hidup dalam tawa ini lebih elok..
daripada hidup dalam kesinisan...
namun, tidak semua faham makna tawa ini...
kerana manusia adalah abritrari...
maka,
tidak salah jika diberi senyum dahulu...
sebelum diberi tawa sinis...
kerna kita manusia, perlu memahami..
manusia adalah abritrari..
apa yang tidak disukai..
perlu diberitahu..
sebelum memberi tawa yang sinis...
tidak perlu bersikap bacul...

'now u tell me...'

FINISH ALREADY

penulisan kreatif, presentation? DONE...
fuh....
even though we only copy n paste ..
hahahahaha...
another task that given...
write a story from ur experience ..
6 pages...
hmmm wut to write about huh..
can't think now..

so lazy to do works...

the date of presentation proposal already decided..
hmmm after raya..
huhuhuhu y can't any faster...
can't raya happily lohhhh...

this week is 'bengang week'..
dunno y all my friends 'bengang'..
with their problems lah..
not bengang with me...

wut to do now..
dun't know..
dun't know wut i want..
know only the things i hate..
dun't know where to find the spirit..
probably gone away with the wind..
taken away by the rain..
but still not disappear..
just have to find a way..

Friday, August 14, 2009

REPLY POST...

post ini khas utk sape2 yang kutuk momo....ataupun mungkin akan ada org y ckp 'bukan kutuklah,tapi menyatakan pendapat'...apa2 je lah...

tak tahulah kenapa tibe2 momo dijadikan mangsa pula...
sedangkan momo tidak buat apa2 pun..
ada ke kata momo ajar org jadi paparazzi...
y snap pic bukan momo,y kenal org tu dr blkg bukan momo.
'ish', kata kite ajar dia plak kannnn...
xbaik tauu...
tapi kan xguna la bg alasan apa2 nak pertahankan diri..
sbb mereka2 ini ada 1001 atau lebih alasan...
dan mungkin skrg ni mereka sdg mencipta alasan..
atau mungkin ada org akan kata 'bukan alasan lah'..
mereka juga kata mahu jadikan momo famous di blog..
haiyaaaaa xperlu lahhh...
momo xsuka publisiti2 nih...
momo kan low profile, n sweet..
hahahahahha...

ini ada satu perumpamaan
'selagi ada air, selagi itulah alasan2 ini akan terus dicipta, penciptaannya mengalir seperti air, dan boleh dijadikan kuah...dan membeku menjadi ais kream,...dan selagi ada orang yang hirup kuah seperti miss pejai dan makan ais kream seperti ratu scandal...maka, alasan2 dan gosip2 ini akan terus tercipta...di blog'..

hahahahahhaha

Thursday, August 13, 2009

PENATLAH BACA....

esei penulisan kreatif...SIAP...esok anta...
kuiz jepun ...ESOK...okeyyyy...
kuiz sepanyol....ESOK...TAK okeyyyyyyyy....


sbb aku dah penat baca 'la cadena hotel pasier un hotel blablabla'..
jadi nak cerita skit...
tadi baca buku Teh Yik Koon..
bacalah pengalaman dia interview mak nyah ...
di tempat mak nyah ni kerja...sebagai apa..paham2 jelah..
memang best lah bila baca...
rupa-rupanya...
pengalaman dia sama macam aku..
dia pergi selama beberapa hari..
tapi tak dapat data..
last2 ada mak nyah ni kesian tengok dia..
melanguk je dah berapa hari..
mak nyah tu pun tolong dia...

JADIIIII, KIRANYAAAA, mmg percubaan pertama selalunya tak menjadi..
oleh itu, aku sudah dapat semangat untuk teruskan kerja gila aku..
tapi sebelum tu, aku buat secara professional dulu..
hohohohoho..

pengalaman dia yang kelakar..
dia saja2 tengok cara mak nyah2 ni bersosial..
cara dorg pikat pelangggan, cara bertutur...
TIBA-TIBA...
ada serbuan POLIS!!!!..
dia punyelah cuak...
sampai kaku tak boleh bergerak..haha lawak gile...
nasib dia baik,sebab polis tu tak syak apa2 kat dia..
sebab dia pakai normal,jeans n t-shirt..
sbb sblm ni pun, ada orang ingat dia mak nyah..
ada orang tu siap tanye lagi..
'how much?'..hahahah

Tuesday, August 11, 2009

kelakar lah arinih~

arini macam hari mengutuk pulak....
smua org pakat nak kutuk dalam blog....
hohohohoho...
tapi momo kan 'baik'...
momo tak kutuk dlm blog momo pun...
cume kutuk kat blog org lain je...
best,bagus utk terapi...

part 1 yang kelakar...
icecream nak kenekan orang...
tapi last2 kene kat diri sendiri balik...

part 2 yang kelakar...
hari ni, miss pejai buat pengakuan cinta secara terang-terangan...
xpernah dibuat orang...
rekod suara dlm software SA,
then without headspeaker..
openly the speaker..
play the record..
"saya sayang tutttttttttt"...
rakaman ini dimainkan dengan kuat...
bersama kehadiran MR Kopi Sejuk...
MR Kopi Sejuk hanya mampu menggelengkan kepala..
dia sentiasa tergamam..
melihat PERILAKU miss pejai..
mungkin inilah pertama kali dalam sejarahnya..
dia berjumpe student macam ni..

Monday, August 10, 2009

~kelas jepun~

blajar jepun mmg best...
their language so kawaiiiii la..
BUT...
the problem is..
their grammar la...
bayangkan....(cepatlah bayangkan)..
satu partikel ada banyak fungsi..
ok contohnya,bayangkan dalam BM..
kata 'dan' ada byk fungsi..
fungsi untuk kata hubung, utk tempat, utk kata kerja..
haaaa...bayangkan kalo BM ada macam tu..
betapa peningnya...

hari ni blajar lagi..
partikel 'ni'..
ingatkan dah habis ..
rupanya ada lagi fungsi 'ni'..
dah tak ada partikel lain ke nak cipta..
knp mesti nak guna partikel yang sama jugak..
aiyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....

kegunaan 'ni'...
1)untuk menunjukkan 'kepada' atau 'pada'
2)untuk masa
3)untuk kata kerja 'berjumpa'
4)untuk arah
5)untuk kata 'tinggal di..'
6)untuk kekerapan..


haaaaaaaaaaaa amek koooooo...hahahahahahahah AKU SANGAT BAHAGIA HARI NI..

kyo wa, taihen des. doshite?..seikatsu wa muzukashi des ga, tanoshi des...


vid from japaness band,arashi...this song also in dorama hana yori dango..domyouji san~
video

Minggu ni~

ada kuiz bahasa asing (2 kali okeeeyy)
ada kuiz psiko..
ada kuiz japan...
ada esei penulisan kreatif nak hantar
ada presentation penulisan kreatif

wahhh~bahagianya hidup~

Friday, August 7, 2009

Home..Satu Berita

aku kan mmg tiap2 minggu blk umah...
(jgn jeles)...
thennnn...
mak ku bercerita lah..
sbb aku bukak cite pasal H1N1...
rupanye...
kematian budak kat melaka yang kene H1N1 tu..
yang buah pinggang dia turut dijangkiti tu...
anak abg Man aku...(mcm sedara jauh lah)..
anak dia ada sakit buah pinggang...
cerita dia macam ni..

hari sabtu lepas...
kat kg aku, Melaka, ada kenduri kahwin..
Sedara aku kahwin..
anak dia mmg elok biasa je..
tak ada demam tak ada apa2 simptom LANGSUNG...
lepas tu...
tiba2 hari Ahad tu..anak dia mengadu sakit..
lemah badan tak larat jalan..
dia siap ckp..
'abah,xlarat jalanlah..nak dukung'...
lepas tu,bila dia masuk kereta je..
dia terus sesak nafas..
lepas tu,teruslah bawak pergi hospital ke klinik..
then, terus je kene.......

jadi..sekarang H1N1 ni makin teruk...
dgn jerebu lagi...
WALAUPUN PUSAT KESIHATAN KITA NI SENGAL...
kalo demam teruk tuh,kalo ada kwn y ada kete ke ...
pergi je klinik kat luar ke..
(mcm ada kwn aku ni,suh scandal dia bawak dia g hospital kat luar)
ye lah kan..dah la PK kite ni tak nak tambah masa..
lepas tu, siap rehat tengah hari tu bukan main lama..
dah lah ramai org..
lepas tu boleh pulakkk bila dah dtg PK..
suh kite dtg ptg pulak...sbb ramai org..
apa dia ingat kolej kite ni depan PK ke..
dah la nak kene naik bus...dgn badan lemah2 tu...
pelik lah..

kenapa PK tak nak amek doktor tambahan ke..
kenapa PK tak nak tambah masa ke...
kenapa PK tak guna sistem shift...(nyusahkan la kalo dorg rehat tgh hari)..
mcm kami y free time tgh hari tp ptg ada kelas...

Wednesday, August 5, 2009

TomMorRow

Suddenly....
AAAAAAAAAAAAaaaaaaaaaaaaaaa.....
tomorrow....
its going to be....
DARKNESS ClASS.....
AAAAAAAAAAAAaaaaaaaaaaaaaaa.....

we've to present our 'permasalahan kajian'..
already done..
but SCARED!..
urghh..
i dunno y lah..
before this im not this scared to present..
but just recently..
i lost my confidence..
not like when i was in 1st year..
huhuhuhuh...
i dunno how to gain my confidence back..
huhuhuhuhu....

My Spirit Where R U~.....

The S.Glider

28 July

i met The S.Glider..
to show my draft...
then the talked begins...
the eyes wide opened...
dunno y...
my head all blank...
those eyes....
not scary ...
but enought to disturb ur mind..
i can't answer the questions that've been asking..
feeling so useless...
then The S.Glider gave me a very good advice..
the meaning is so deep
the words that i dont think i'll forget the rest of my life...
wut's the words??..
can't tell lah...(sape suh sent our blog url to all the lects)
hahahahahahah (evil laugh)

haiyaaaa...a lotttt of things to do...
so lazy lah...
untill now still did't finish..
hohohoho..
but have to show this week..

26 July

actually i dont know wut kind of method i should use for my tesis..
then...
hmm to get the mood ...
so i did something crazy..
even my bro 'geleng kepala'

i asked him accompany me to lorong Haji Taib..
wahahahahahaha

at 3am in the morning~
then we arrived...
suddenly i get scared..hahahahha..dunno y...
so then i approached them..
n asked them if i can interview them...
they ran away...hahahaha..
suddenly i did't feel scared but weird...hahaha
they thought i JAWI...hahaha..
adei actually my mom already pesan to wear like a tomboy a bit..
but because im toooo sleepy i forgot..haiyaaa...
then i got 1 of them lah..to interview...
but its really hard to get data from him...haiyaaa...
so then ...
have to use plan B!
funny thing abt the interview was..
i asked 'apa ciri2 lelaki idaman'..
then he said 'handsome mcm tuuuuu',he pointed to my bro..
wakakkakakaka perut buncit pun handsome aaaa...

anddddd the moral issssss.... please brush up ur interview skill okeyyy

Tesis Coming

15 july,wed

ada bengkel tesis..
then we got to know who is our penyelia..
i got The S.Glider...hohoho my instict totally true..
actually i put The S.Glider's name in tesis form..
but never thought i actually got ...
The S.Glider is kind a strict,funny depends with the mood,
wut i know 1 thing for sure..
The kind of lecturer that can push me n can encourage me to do better...
but,kind a scared..
scared to let The S.Glider's down..
n takut kene marah dgn matanya y bulat...hohohoho

20 july,mon

there's a few ppl under The S.Glider..
so all of us went to meet ...
then The S.Glider arrived..
we all went in to the room..
then The S.Glider said...
'ok apa dia y kamu nak buat'...
all silent,looking to each other....
then i spoke...(no choice lah xkan nk tunggu sampai lebam)
i talked abt my tesis n my prob..
then The S.Glider adviced me wut to do n so on...
after 1 hour...
all done...
a lottttttttttttt of things to do...
i've to do draft bab 1..
which as, still now did't do it...
coz i still did't meet my informan..
got to meet him this week..
kind a doki doki...
hohoho mcm nk jumpe pakwe pun ada...
hohohoho

Saturday, August 1, 2009

LINGUISTIK~...why....

why did i chose linguistic..
actually its not my 1st choice..
i want psychology...
but then got linguistic...
still...
does't mean i did't like it...
kind a like it...

i reallyyy love phonetics n phonology..
its so fun....
others...not so much passion..
sometimes i felt like,
nothing...
untill i took japanesse as my elective..
at 1st i took french..
but it did't attract me ...
eventhough i got A-...
then i took Japanesse ...
coz i thought level 3 i can get certificate..
unfortunately,japanesse have 5 levels...
so level 4 then have certificate..
aiyaaaa xsempat nak sampai level 4..
so i thought i want to take french back..
yeah i know,xtetap pendirian kannnn...
but there's a problem..
so bcoz im so mad n upset i dropped french..
then took japanesse..hahahah..
now im level 2 japanesse...
seriously..i think..
to learn foreign language..at this old age..lol..
must have passion ...
if not..its reallyyy hard...
learning japanesse,i can apply it..
french,i dun like their songs,movies,football....none..
japanesse,i can undertand a bit when watching dorama or anime..:D

with my education as linguistic...
it can make easier for me to learn japanesse..
i can even apply phonology n even make rumus..
soooooooo FUN!..
thats y i said i love phonetic n phono...

well thats the only thing i find interest in linguistic..

to those who wants to start watching japanesse drama..
serious drama

Last Friends...

funny drana

Nodame Cantabile...

sweet drama n film

Hana Yori Dango


koizora..movie



(all pics taken from forum crunchyroll.com)

oppsss....lupe....WELCOME~


Disebabkan keterujaan untuk membuat assigment 'pencemaran bahasa',terlupa untuk say WELCOME N HELLO TO MY BLOG...hohoho..oleh itu,konon-kononnya lah 'pencemaran bahasa' itu sebagai mukadimah blog ini....

Friday, July 31, 2009

Pencemaran Bahasa....???

Istilah pencemaran bahasa seringkali diungkapkan untuk menunjukkan bahasa Melayu ini dicemari dengan perkataan-perkataan asing atau disebut sebagai bahasa rojak. Selain daripada bahasa rojak ini, terdapat juga slanga yang dikatakan sebagai 'pencemaran' pada bahasa Melayu kita.

Benarkah di dalam bahasa Melayu wujudnya pencemaran bahasa ini?

Pada pendapat penulis, tiada istilah 'pencemaran bahasa' di dalam bahasa Melayu ini. Jika dilihat pada sudut slanga yang dikatakan sebagai 'pencemaran bahasa' ini, slanga ini sama sahaja seperti dialek. Maksud di sini sama seperti dialek,adalah kedua-dua ini merupakan variasi kepada satu bahasa iaitu bahasa Melayu. Variasi bahasa ini merupakan sesuatu yang bagus untuk peluasan dan peningkatan kosa kata bagi sesuatu bahasa itu.

Sememangnya ada yang mengatakan bahawa slanga merupakan 'kosa kata buangan' seperti yang tercatat dalam artikel Teo Kok Seong (2006). Namun begitu, maksud 'kosa kata buangan' di sini ialah perkataan atau frasa yang tidak digunakan untuk bahasa formal. Adakah semua kata-kata yang tidak digunakan untuk bahasa formal merupakan suatu pencemaran bahasa?

Di dalam bahasa Inggeris, dahulunya perkataan movies,merupakan slanga,tetapi telah dinaiktarafkan menjadi bahasa baku. Slanga merupakan satu variasi bahasa yang menunjukkan kreativiti sesebuah kelompok masyarakat itu. Sama ada slanga ini akan kekal atau pun tidak, bergantung pada kelompok masyarakat itu sendiri. Di samping itu juga, penggunaan slanga ini kadang-kala akan merebak penggunaannya ke suatu kelompok yang lebih besar, malahan tidak mustahil satu negara menggunakannya. oleh sebab itulah, penciptaan slanga ini boleh memberi faedah kepada bahasa iaitu memperluaskan dan menambahkan kosa kata sesuatu bahasa. Selain itu, slanga ini juga boleh memberi ruang untuk dilakukan penyelidikan. Sama ada dari segi linguistik atau sosiologinya.

Manakala bahasa rojak pula, negara kita merupakan negara yang penduduknya adalah bilingualisme atau multilingualisme. Oleh itu, kita tidak akan dapat lari daripada penggunaan bahasa rojak ini. Namun, tidak semestinya pencampuran kod ini menimbulkan masalah kepada penutur natif bahasa Melayu. Hal ini kerana, jika perkara ini merupakan suatu 'pencemaran', maka pastinya dalam sesebuah negara itu akan mengharamkan pembelajaran bahasa asing.

Analoginya begini, sesebuah kilang itu tidak dapat mengelak dari sisa toksik yang berlaku. Apa yang mereka perlu lakukan adalah mengawalnya daripada merebak ke sungai. Hal ini sama jugalah dengan variasi bahasa ini. Tidak kira sama ada slanga, bahasa rojak mahu pun dialek. Kita perlu memastikan penutur sesuatu bahasa itu tahu membezakan penggunaan bahasa formal dengan tidak formal mengikut situasi. Pendokumentasian juga patut dilakukan. Hal ini kerana, jika sesuatu perkataan itu hendak dimasukkan ke dalam bahasa baku, maka memudahkan sesuatu proses bagi mengelakkan berlakunya kemasukkan perkataan yang tidak elok.

Jika dialek berlaku kerana faktor perbezaan geografi,manakala slanga pula berlaku kerana perbezaan kelompok masyarakat, dan bahasa rojak pula berlaku kerana perbezaan latar belakang seseorang. sekian, terima kasih

rujukan
Dewan Bahasa, disember 2006