Saturday, January 30, 2010

komuter oh KOMUTER

hari ini Thaipussam kan...
semalam aku nak balik umah,
aku naik la komuter,jam 3 masa itu..
komuter ini seperti diketahui umum,
LAMBAT!...
mungkin ada masalah teknikal jadi,
lebih lambat pada hari semalam itu,
dan, org kat dalam komuter itu,
padat macam sayur dlm sandwich
yang dimampat2kan,

(http://purpleinthedark.blogspot.com/2009/05/komuter.html)

komuter pertama,
aku biarkan ia berlalu dek kepadatan sandwich itu..
komuter kedua tiba,
masih juga padat sandwich,
tapi aku tiada pilihan lain, aku kene masuk
kawanku sudah menunggu...
sudah memang padat, pakcik2 ini semua tak peduli kepadatan itu,
sumbat juga masuk..MySpace
aku dah menari2 dalam tu, kakiku siap jadi penari ballet
MySpace(terjungkit2)..
yang aku kesian kan, ada sorg budak ni kene berdiri depan pintu,
jadi bila manusia2 ni menyumbatkan diri,
mestilah budak ni terhimpit tersepit...
bapaknya nak dokong pun susah..
menangislah budak itu,MySpace
bukan dia je menangis, ada lagi baby (duduklah) menangis2..
haish, aku rasa nak pengsan je masa tu,MySpace
sepadat2 dalam keretapi diiringi dengan orkestra tangisan...
nasib baik air-cond kuat...

ini kira ok lagi,
yang sebelum2 ni aku pernah kena,
siap berhenti tengah rail tu(xtau sbb apa), lama lak tu
dengan tak ada air-con, manusia yang padat...MySpace

wahailaaaa komuter,
bila laaa nak beli keretapi baru..
takkan tak ada untung langsung kotttt sampai tak mampu beli baru..
macam mana train lrt putra boleh advance gila tapi train lain tak???..
LRT putra ikut sistem macam jepun..
kalau waktu sibuk 3 min train sampai,dan akan guna banyak train..
sekarang siap dah beli train 4 koc lagi...
kenapalah train yang lain tak boleh ikut macam LRT Putra..
kesian tau mereka2 yang nak pergi kerja, yang tak ada kereta nak balik kampung..

dan kami yang sering terpenyek dek himpitan manusia2 yang tak faham
bahasa, orang dah kata tak muat, tak muat laaaaaa...MySpace

(http://tabuans.blogspot.com/2009/11/lambang-satu-malaysia-ktm-komuter-bukan.html)

p/s:ramai sbenarnya buat blog pasal komuter ni, aku xkisah padat(dah biasa pun, paham2 je la duk kat mana),tapi aku xboleh kalau 'lambat,dan kene berdiri lama dalam train, 40-45min)..kalau lrt putra, monorail, star, ok lah lagi sebab sekejap je dalam train tu..ini perjalanan lama..bila ada perayaan atau cuti umum ke, haih, tak tahan den...

8 Masuk GoaLLLL:

Sanusi Din said...

the beauty of public transportation..
full of life..

Fafa Rauna said...

fara kalau pegi kerja naik tren, memang susah dapat duduk.

pagi tadi dapat tren 7pagi, memang kena berdiri. kesian kat mak fara la.

kalau tren tu delay sikit, gerenti masuk ofis lambat. -_-"

perjalanan jauh tu. dari ukm sampai bank negara. :'(

balik kerja pun sama gak situasinya. adehh~

rossoneri said...

ish, kalau pegi keje naik komuter, jenuh leee cam tu..nape fara xdrive

Fafa Rauna said...

jauh la nak drive. nak parking pun mahal. pegi naik tren if ayah cuti. kalau tak, memang ayah yg drive.

penat woo kak ena..
pasni nak cari kerja kat bangi je..

rossoneri said...

bangi banyak tempat fara ley keje kan..

Fafa Rauna said...

nak cari kerja kat ukm..

lalala~

F U N F A B U L O S I T Y said...

sib baik takder yg berminat nak duduk kat atas bumbung tu eaa-hahaha ;D

rossoneri said...

hahahaha kalo dorg sediakan tempat open air atas bumbung tu mungkin ramai y berminat