Thursday, March 11, 2010

Mak Nyah

 Nong Poy, cun kan...tapi tetttttttt


Mak Nyah atau Pondan?...

Menurut Teh Yik Koon (2002), terdapat beberapa ciri-ciri Mak Nyah. antaranya :
  1.  Berpakaian seperti perempuan dan mempunyai bentuk badan seperti perempuan
  2. Mereka mempunya nama perempuan mereka yang tersendiri
  3. Mereka lebih selesa menggunakan tandas awam wanita kerana mereka merasakan diri mereka wanita.
  4. Mereka lebih berminat dengan lelaki. 
manakala bagi Pondan, adalah untuk mereka yang HANYA berkelakuan seperti perempuan (Teh Yik Koon 1998)

Pernah dengar Pink Triangle Foundation (PTF)??
Merupakan badan NGO yang membantu 5 komuniti yang dianggap terpinggir daripada masyarakat.
  1. Penghidap HIV/AIDS
  2. Penagih dadah
  3. Pekerja Seks
  4. MakNyah
  5. Men who have sex with Men (aku rasa kalau aku terjemahkan agak pelik, jadi aku kekalkan ahax)
Apakah objektif mereka?
  1. untuk mengurangkan kes jangkitan AIDS/HIV
  2. untuk membantu dan menyokong komuniti yang hidup dengan HIV/AIDS ini menjalani hidup dengan lebih baik.
  3. untuk mengurangkan diskriminasi terhadap komuniti-komuniti ini disebabkan oleh kurangnya pengetahuan masyarakat terhadap golongan ini.
 Untuk keterangan lanjut sila lawati laman web mereka >>>>> PTF

Sebahagian daripada kamu pastinya tidak pernah dengar badan NGO yang ditubuhkan pada tahun 1987 ini.
Aku terpanggil untuk membuat artikel ringkas ini kerana aku 'terdengar' perbualan dua orang pelajar ini,
Mereka ingin membuat kajian ke atas Mak Nyah,
Tapi mereka tidak tahu hendak cari responden di mana,
Meskipun ada di depan mata kita, tapi agak susah hendak beri kerjasama,
kerana mereka orang biasa yang tidak biasa untuk ditemubual.
berbeza dengan Mereka di PTF  ini sudah biasa ditemubual.

Pelbagai Kempen dan Aktiviti yang mereka jalankan,
terutamanya dalam membanteras HIV/AIDS,
sekarang mereka sedang mengadakan Screening test for HIV

Masa
Tuesday: 7.00pm - 9.00pm
Friday: 11.00am - 2.00pm
Saturday: 3.00pm - 5.00pm
Dinasihatkan untuk menghubungi 603-44044611 terlebih dahulu untuk membuat temujanji. berikut merupakan masa-masa yang boleh dipilih untuk ujian ini.

Tuesday: 7.00pm, 7.20pm, 7.40pm, 8.00pm, 8.15pm.
Friday: 11.00am, 11.30am, 12.00pm, 12.30pm, 1.00pm, 1.15pm
Saturday: 3.00pm, 3.20pm, 3.40pm, 4.00pm, 4.15pm.


13 Masuk GoaLLLL:

Sanusi Din said...

lawanya
dup dap dup dap

rossoneri said...

hahahahah jangan pak mertua...hahaha

F U N F A B U L O S I T Y said...

name pun pelik jerp?
apekah sudah mahu jadik ye-memacam lah-btw, good info ah rina-ade gak ngo yang macam tuu-sudi mengawal selia. ;D

rossoneri said...

dia dari thailand...heheheheh, dia sangat femes...korean n japan pun kenal dia

Irenelim said...

Memang cun... tapi kena periksa dulu baru tau. :)

rossoneri said...

heheheh itulah..jd kalau berhasrat nak pegi Thai tu,melancong bolehlah, utk carik bakal isteri xyah lerr

ParkAir said...

eh kat kuantan pun ramaii.. kalu x bunyi suara mesti terpikat heheh!

Syafiq Kadiran said...

alamak...cun nyer...
bole jatoh cinta kalo iman xkuat ni...

rossoneri said...

hehe parkair,kat mana2 pun ada je... hehehe

syafiq, hakhakha secun mana pun kene terima hakikat gak...ngeee

Anonymous said...

Itu Nong Poy, model/actress Thailand. Korang yg anti dia, mcm la dia nak sgt kat korang? Dia pun tak ingin, apa lg korang tu mmg muka takde duit, kerja pun gaji tak smpai seribu, alaa awek pun korang takde. So jgn la terus nak membenci, takde siapa perfect kat dunia ni. Kalau korang betul beragama Islam, korang takkan nak mengata mencaci org lain sbb kita semua manusia sama saje.

rossoneri said...

cek anon,xada sape pun yang kutuk dia cek anon oiii...awak sendiri yang kutuk dia...lain kali bagi salam n kenalkan diri dulu ya..

zuana's dear diary said...

kelakar anynomos tuh ahahahaha tetiba nk marah pdhal yg atas2 tuh sume duk puji nang poy lawa... ahahaha anyway dia mmg sgt comel

rossoneri said...

zuana,itu lah..dia salah blog kot... haha