Thursday, December 2, 2010

Sejak Dari kecil

Umur 8 tahun..
"Jangan main sampai Maghrib nanti kena sorok dengan hantu..."

Umur 15 tahun...
"Jangan asyik nak mengadap computer je, nak PMR dah ni..."

Umur 17 tahun..
"Jangan asyik nak tengok bola je.Nanti pergi sekolah ngantuk, tidur.."

Umur 20 tahun...
"Pintu belakang,tingkap semua tutup tak. boleh ke tinggal kat rumah sorang2 ni?"

Umur 21 tahun...
"Anak dara mana boleh keluar malam2..."

Umur 23 tahun...
"Tak payahlah pergi temuduga kat situ, bahaya tempat tuh."

Umur 25 tahun..
"Lelaki tu tak eloklah. Cari yang lain." oh no my pippo

dan seterusnya....

Sejak dari kita kecil mesti akan ada orang yang mengongkong kita...
Ada antara kita boleh menerima kongkongan ni, dan ada yang tidak..
Bila yang tak dapat menerima tulah terjadinya sifat2 memberontak ni...
Tanpa kita sedar sebenarnya kongkongan nih untuk kebaikkan juga
Cuma, kadang2 kita terfikir patut ke kita dikongkong?..
Pernah tak kita terfikir kita dikongkong sebab kita ni tak dipercayai..
sebab kita tak nampak matang, perangai macam budak2..
muka dah lah comel macam budak2 kan...
MySpace
Bila kita dikongkong ni, terasa lah juga disayangi..
Jadi, malas nak fikir panjang2 kenapa bila bagaimana..
IKut sahajalah ...
belum tiba masanya untuk berkata tidak pada kongkongan..
dan perlu ingat, jika kita nak tujukan ayat 'ingat kita ni budak kecil lagi ke?' pada ibu bapa kita..
tak guna sebenarnya ayat ni...
sebab kita adalah budak kecil untuk selama-lamanya bagi ibu bapa kita..
tak payah nak memberontak, buang masa je..
kalau nak rasa marah tu adat lah kan..marah diam2 je lah..
aish, janganlah marah sampai terkeluar asap credit

p/s: ayat peringatan untuk diri sendiri

23 Masuk GoaLLLL:

Fariq said...

erm,, terkenang kecik2 dulu,,
dah dok jauh ngan parent jrg nak dgr bebelam.. rindu,,

N said...

setuju,ada je yang nak dikongkong kan,kadang rimas dari kecil sampai besar ada jela xkenanya

Fakhrur Razi berkata said...

hahahah betul juga tuh,
kdg2 hati kecil mmg mmberontak
sume bnder xkena..

tapi kalau difikirkan balik
mngkin ad betulnya juga ;D
they want the best
so kita pun jgn lah kecewakan mereka
satu hari nnti kita pula yg bakal mmbuat bnde sama dgn anak kita ;P

miRa'e said...

betul2 , ada je yg tak kena kn.. tapi myb tok kebaikan kita jgk kn :)

JelinaJoli said...

yg x penah mak aku lupa..

JANGAN LUPA MAKAN!

NICK IRFAN said...

ape2pun apa yg parent kita larang ada sbbnyer.. :)

- zuriey - said...

kongkong demi kebaikan memang digalakkan

Frodo Baggins said...

pnh dgr org ulang word 'jangan' berulang? seksi yu!! hahahaha

nora said...

bukan sape2 pun kongkong kita, parent gak. tapi kalu bf no no no okay =p

rossoneri said...

fariq,hehe baliklah rumah,bley dgr

N,itulah,hmm redha je lah.N,kita xtau awk nye blog link apa,boleh tinggalkan url x..

fakhrur,well they are our parents after all

mirae,yup yup :D

nick,yeahh :D

zurie, yup yup :D

frodo,xhabis2 seksi haha

Kalamhati said...

nice entry!

ni semua kita pernah alami..kongkongan yg baik tu utk kebaikan kita kan..ikut je la mana yg baik..huhu

KB Emily said...

lucky parents amik tau..my parents never says anything..becoz they dont care..gud that is someone love u..

Fay said...

kongkongan memang baik. tapi kalau terlalu pun tak baik juga. :D

saiazuan said...

haha marah kekadang leh jd sayang :D

Rowena Chasez said...

hehee..
memang laa kdg2 rasa x bebas..
tapi utk kebaikan diri sendiri...
tapi mom's always right even they are wrong..
coz they know us better..
:)

gabanMorka said...

kesimpulan:jgn rase diri dah besar sgt..kerna kite masih perlukan org lain

EDY said...

kongkong 2 mmg xbez..tapi kekadang ada baiknye kene kongkong..kalau x xjadi manusia berguna..hehe

Laily® said...

lebih kurang same je an jln crite hdp ni..hehe

Princess Feyqa said...

betul tu,, xsuke di control oleh family!

maCy said...

dlu dari kecik macy dkongkong. xleh tu xleh ni. tp mkn besar mkn byk mak abah kasi lepas. semuanya ada hikmah :)

Tomato Gurl's Life said...

wah n3 ni mmg betul semuanya..dr kecik dr family xbg itu n ini..tp diorg utk kebaikan jgk..

p/s; seminggu cik tom tak online..skang sesi balas jejak entry+komen :)

Fitrihadi said...

ermm kena marah dengan parents ke ni??

syahrilhafiz said...

ish3..ikut cakap makpak lebih baik..hehe
kalau tak tu la..
kena kongkong selalu