Thursday, June 10, 2010

Tutorial : Hjsplit

apa itu Hjsplit?
merupakan salah satu cara untuk download sesuatu file...
biasanya,berdasarkan pemerhatian aku..
banyak digunakan untuk download drama/muzik jepun atau korea...
contoh macam ini...
 nak tak nak terpaksa i download show ni ok,youtube sibuk betul dengan copyright

nampak kan?kalau tak nampak click lah bagi besar...
download dulu file 001,002 dan sehinggalah 007 ini..
diingatkan file2 yang di download ini, letak satu tempat/satu folder..

tiba2 rasa kelakar pulak aku buat tutorial nih..hahahahaha
sebenarnya pada masa yang sama untuk mengingatkan diri aku juga..
sebab hari ni aku nak download satu rancangan tu,
tapi boleh terlupa pulak...jenuh jugaklah nak ingat balik kan..

okey, ini langkah2nya...lepas dah download file kat atas tu kan,
lepas tu download file Hjsplit
di sini (click web hjsplit)
pilihlah yang mana2 file...
dan file ini biasanya masuk ke dalam Zip terlebih dahulu...

lepas tu akan keluar Hjsplit ini..
lepas click 'join' itu...akan keluar yang ini pula..
'input file' itu, click dan kena browse file yang kita sudah download tadi iaitu file 001 tadi,
sebenarnya ketujuh2 file tadi (001-007) akan digabungkan secara automatiknya menjadi satu file yang lengkap..
'output file',tak perlu usik pun..tak ada hal..
 maksud 'output file' itu ialah folder terletaknya file yang sudah digabungkan itu,
kebiasannya file yang sudah digabungkan itu akan diletak bersama2 dengan file2 yang lain tadi
(file 001 dan seterusnya)...

Diingatkan, langkah2 ini hanya dilakukan sekali sahaja..
maksudnya, selepas kamu letak 'input file 001' tadi,
selepas itu kamu sudah boleh tengok secara keseluruhan isi kandungan file tadi..
Jika, file yang dibuka itu separuh sahaja, maknanya ada something wrong lah tu...
contoh nama file, sangat sensitif dan jangan ditukar...
walaupun macam ini..
mula2 memang pening susah nak faham..
bila dah faham,tersangatlah senang...

p/s:ini pertama kali okey aku buat tutorial ni..segala kekurangan dan penjelasan agak memeningkan, maaf ye..apa2 hal sila tanya ye...

9 Masuk GoaLLLL:

Steve Finnell said...

you are invited to follow my blog

zool said...

aa..ni sesiapa yang nak download movie2 yang panjang2 best guna ni

realiti.. said...

bgs..perkongsiang berguna bg yg xtau lg...

shey said...

hj split terbaek ! :DD

mahira oya said...

oo..bagus la info nih..
bole dload video korea byk2..heheh

mikro_kokus said...

bagus2.... rajin wat tutorial...^_^

F U N F A B U L O S I T Y said...

nak save file dari youtube tu ke?
dex biasenyew ke sini ...
http://www.dvdvideosoft.com/products/dvd/Free-YouTube-Download.htm
tetttttttt-pirate sudah..larikkkkkk ;D

butterfly said...

terima kasih!!!

luv u lah!!

Untukmu Shabatku said...

Salam alayk..

Terima kasih ats infonya.

Izin nak copas di blog sy ya. :)